Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Яхнии»Топчета от кайма с доматен сос

Топчета от кайма с доматен сос

Топчета от кайма с доматен сос
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Топчета от кайма с доматен сос - гозба, която добре познаваме от нашите майки и баби"

Необходими Продукти

  • За топчетата
  • кайма - 500 г
  • лук - 1/2 глава
  • кимион - 1/2 к.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • брашно - за овалване
  • олио
  • За соса
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 ч.ч. от консерва
  • сол
  • захар - 1/2 к.л.
  • босилек - 1 ч.л. сух
  • риган - 1 ч.л. сух
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези вкусни кюфтета в сос лукът (цялата глава) се почиства и нарязва на дребно.

Половината се слага в каймата, а другата половина се оставя за соса.

Каймата се овкусява със кимион и смлян черен пипер, обърква се хубаво, след което от нея се оформят топченца.

Всяко топче се овалва в брашно и изпържва в сгорещено олио.

Изпържените кюфтенца се слагат върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

В мазнината от пърженето (ако е много, се отлива от нея) се слага останалата част от лука, нарязаният на ситно чесън и на дребно морков.

След като омекнат, се прибавят нарязаните домати в дълбокия тиган.

Доматеният сос се посолява, прибавят се малко захар, босилек и риган.

Оставя се да къкри яхнията на слаб огън и след като се сгъсти, се слагат изпържените кюфтенца.

Ястието се оставя да се готви още около пет минути и се дръпва от котлона.

Топчетата от кайма с доматен сос е подходящо ястие както за обяд, така и за вечеря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: