Начин на приготвяне
Разточете двата блата бутертесто, за да ги изтъните. След разточването при мен размерите станаха 30/30 см, но вие можете да ги изрежете или придадете форма, адекватна за тавичката, в която ще редите крем питата (хубаво е да е с откопчаващо се дъно).
Надупчете с вилица блатовете и ги изпечете един по един в предварително загрята на 200 градуса фурна за по 15 минути всеки.
Има бутертеста, които, въпреки че ги надупчваш, пак бухват много. В такъв случай дори може вторият ви блат да отпадне и да разрежете надлъжно през средата само единия.
За първият ванилов яйчен крем си затоплете бавно млякото с цепната на две шушулка ванилия и захарта. Когато започне да завира, дръпнете от огъня, оставете да пусне ванилията аромата си 10 минути и след това отстранете шушулката.
Разбийте яйцата с брашното. Върнете млякото на котлона при умерен огън и налейте яйчената смес.
Варете кремчето около 10 минути или до сгъстяване, а после оставете да изстине.
Тъй като целта е кремът да е по-лек и ефирен, брашното, служещо за сгъстител, не е много. Това не е проблем, защото и да остане по-лек и рядък кремът, той после си стяга, но само ако е излят във форма.
В случай обаче, че ще редите крем питата директно върху плосък поднос, при нанасянето му има опасност от разтичане. По тази причина препоръчвам, щом охладите крема и е още рядък, да загреете леко до 80 градуса част от него и да разтворите вътре три листа по 2 грама хидратиран предварително желатин. Връщате сместа в кремчето, разбърквате и прибирате в хладилник да стегне още.
Нанесете яйчения крем на равен пласт върху единия положен във форма или в поднос блат. Загладете и оставете в хладилник за 4 часа.
За сметановия крем разбийте течната сладкарска сметана със захарта и ваниловата захар.
Разпределете на дебел пласт върху ваниловия крем.
За покривния втори блат от бутертесто имате вариант да го поставите целият отгоре или да го нарежете на квадратчета и да ги подредите върху сметаната. Това се прави с цел да не се оказва натиск върху ефирния крем при разрязване на бутер сладкиша, особено в началото, когато бутер блатовете са още твърди и хрупкави (след като престои една нощ в хладилник, омекват малко).
Крем питата поръсете с пудра захар, примесена с ванилия на прах, и приберете в хладилник да стегне още. Аз я оставям за 1 нощ и така на другия ден е перфектна.
Да ви е сладко!