Крехко печено пиле в плик

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7k7
Крехко печено пиле в плик
Снимка: Зори
1 / 9
02/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
85 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Толкова крехко и сочно става печеното пиле, приготвено в плик - просто си нямате идея"

Необходими Продукти

  • пиле - около 1.5 кг охладено
  • моркови - 3 бр. средни
  • чесън - 3 глави
  • масло - 60 г
  • вода - 80 мл
  • бяло вино - 300 мл (или бира)
  • сол - 2 ч.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • мащерка - 4 клонки прясна
  • салвия - 5 листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За това крехко печено пиле пернатото се измива хубаво и се подсушава. Кожата му се отлепва откъм гърба внимателно в посока от шията към бутчетата, след което пилето се обръща и кожата се отлепя по същия начин и откъм гърдите.

Маслото се оставя предварително на стайна температура, за да е меко. Към маслото се добавя солта, черния пипер и пушения червен пипер. Разбъркват се хубаво и със сместа се намазва пилето отвътре, под кожата и отвън.

Поставя се в плика в голяма правоъгълна тава и се добавят около него нарязаните на колелца моркови, целите глави чесън и клонките прясна мащерка и листенцата салвия. Може да сложите и в кухината на пилето няколко клонки мащерка и 1-2 листенца салвия, както и една цяла необелена глава чесън. Накрая се наливат виното и водата.

Пликът се завързва и пилето в плик се поставя в тава.

Пече се в предварително загрята фурна на 190°C на средна решетка за час и половина или до готовност на това крехко печено пиле в плик.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Много добра рецепта. Единственото нещо, което не ползвах беше листенцата салвия, защото не са по моя вкус. Благодаря, за рецептата.
03.08.2021 11:59
1