Начин на приготвяне
1 ч.ч. = 250 мл
Във врящата подсолена вода сваряваме булгура, като през цялото време тенджерката е без капак – отхлупена, за да изври излишната вода. Разбъркваме често с дървена плоска бъркалка. Щом варивото омекне - сваляме от котлона и оставяме да изстива. Дори да е все още леко водно, докато изстине, ще набъбне и ще поеме водата.
Отделно в каната на пасатор, сипваме съставките за тахини соса: сусамов тахан, сурово червено цвекло на ситни кубченца, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), хималайска сол и лимонов сок на вкус. Смиламе с пасатор до фино пюре, като постепенно наливаме вода до получаване на желаната гъстота на финия сос (добре е да не е много гъст).
В дълбок съд, смесваме изстиналия сварен булгур, на ситно нарязани пресен магданоз и чеснови зелени перца, сурови слънчогледови семена, начупени орехови ядки, нарязани бадеми и кашу, розовия тахини сос и още малко хималайска сол на вкус.
Ако искаме да е още по-свежа салатата с булгур - по желание на вкус добавяме още малко лимонов сок или бял балсамов оцет. Разбъркваме всичко заедно, за да се овкуси равномерно.
Поднасяме прясно приготвена, като чудесно се комбинира с домашни фалафели - нахутени кюфтенца.
Вкусна розова салата с булгур, ядки и тахини сос – микс от разнообразни вкусове, съчетани в нежна хармония!
Чудно Вкусно!