Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Банички»Сладки вити банички с жито, ябълки и орехи

Сладки вити банички с жито, ябълки и орехи

Сладки вити банички с жито, ябълки и орехи
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Сладки вити банички с букет от вкусове от жито, ябълки и орехи"

Необходими Продукти

  • жито - 1 ч.ч. грухана пшеница
  • вода - около 2 ч.ч. (по 250 мл)
  • ябълки - 1 ч.ч. ситни парченца
  • орехи - ¼ ч.ч. начупени
  • кафява захар - ½ ч.ч. кристална
  • канела - ½ ч.л. на вкус
  • шарлан - за намазване (нерафинирано слънчогледово масло)
  • кори за баница - 6 бр. фини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измерваме количеството на груханата пшеница и водата с помощта на чаена чаша с вместимост 250 мл.

Варим житото във врящата вода без капак, за да се изпари водата. Щом зрънцата омекна и се разпукат, сваляме тенджерката от котлона и оставяме да изстива. През това време обелваме и нарязваме ябълките на ситни парченца и начупваме орехите.

Прибавяме към вече изстиналия булгур, всички други продукти за пълнежа: ситни парченца ябълки, начупени орехи, кафява кристална захар и канела на вкус. Разбъркваме равномерно и разделяме на 6 части.

Разстиламе първата фина кора за баница. С помощта на силиконова четчица намазваме половината от кората с малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и сгъваме като книга (прилепяме единия къс край към другия къс край) като на снимките.

В началото на по-дългата страна на сгънатата кора разстиламе 1/6 част от плънката в тясна ивица, така че да е празно по 2 см в двете странични краища.

Отново намазваме кората с малко шарлан – празното пространство около плънката и по краищата. Прегъваме крайчетата отстрани навътре и навиваме малката баничка на руло (тънко и дълго).

Навиваме и другите сладки банички рулца по същия начин и ги подреждаме на леко разстояние в тава, постлана с хартия за печене.

Намазваме ги отгоре и отстрани с още малко шарлан.

Изпичаме ги до златиста коричка за около 15-20 минутки на 180 градуса.

Поднасяме рулцата още топли и хрупкави.

Сладки вити банички с жито, ябълки и орехи – закуска с аромат на канела!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: