Начин на приготвяне
Първо, приготвяме зеленчуците – картоф, червено цвекло и морков, като ги обелваме и нарязваме на средно тънки лентички. Разбъркваме ги с подправки на вкус – хималайска сол, черен млян пипер, къри, кимион и шарлан.
В тава, постлана с хартия за печене, редим лентичките на малко разстояние едни от други и печем на 200 градуса за около 20 минутки, до омекване на зеленчуците отвътре и поява на златиста коричка отвън.
Яйцето разделяме в 2 купички – на белтък и жълтък, всяко от които разбъркваме енергично с вилица. В загрят тиган с малко шарлан, разстиламе бъркания белтък, така че да се получи средно малка по размер тънка палачинка.
След като се позлати леко и от двете страни, посоляваме символично със солница и изваждаме от тигана. Сипваме в тигана още малко шарлан, ако се налага, и правим по същия начин мини палачинка от жълтъка.
След като са готови двете яйчени палачинки, ги нарязваме на лентички. Киселата краставичка от домашно консервиран буркан – също нарязваме на лентички.
Постиламе 1 лист корейски водорасли Нори върху бамбукова рогозка. Разстиламе върху него равномерен тънък пласт около 1 см от ориз (предварително сварен на оризоварка), като на двата по-къси края оставяме около 1 см от листа без ориз.
Количеството на сварения ориз сме премерили с чаена чаша с вместимост 250 мл вода. Ако е нужно, посоляваме ориза малко и започваме да редим - в началото на по-късата страна, но малко по-навътре - едни върху други, различните видове лентички – печени зеленчуци, кисели краставички и яйчени бели и жълти лентички.
Не е нужно да използваме цялото количество от приготвените заготовки, тъй като е хубаво кимбапът да е с богата плънка, но все пак трябва да може да го навием.
Постепенно и внимателно навиваме на руло, като с помощта на бамбуковата рогозка притискаме рулото, за да се слепят съставките и да се получи добре залепено кръгло руло.
Намазваме рулото отгоре с няколко капки сусамово или слънчогледово масло. Острия нож, с който ще режем, също намазваме символично. Нарязваме рулото кимбап на кръгчета с дебелина около 1.5 см - да се получи като суши.
След всеки резен измиваме ножа и отново леко го намазваме, преди да продължим.
Подреждаме ги в подходяща чиния и поднасяме прясно приготвени, тъй като винаги така е най-вкусно и ароматно.
Шарен Кимбап с печени зеленчуци - интересна комбинация от вкусове, внасяща азиатско разнообразие в дневното меню!
Чудно Вкусно!