Начин на приготвяне
Бобът се измива и накисва в студена вода за през нощта. На следващия ден се изплаква и се прехвърля в тенджера, залива се със студена вода и след като заври се отцежда от водата и се прехвърля в глиненото гърне.
В съд с олиото се запържват за кратко от всички страни джоланите, за да се запечата месото, след което се прехвърлят заедно с мазнината при боба в гювеча.
Към боба и джоланите се добавят накълцаните на ситно лук, чушки, морков и чесън.
Налива се вода, така че да покрие боба и да остане един-два пръста течност над него, добавят се червения пипер, доматеното пюре или обелените и наситнени домати, джодженът, девесилът и сол.
Гювечът се затваря плътно с капака и бобът с месо допълнително се запечатва с тесто (приготвено от 4-5 супени лъжици брашно и вода).
Прехвърля се в студена фурна и бобът с джолан в гювеч се пече за два-три часа на 150-160°C.
Добър апетит!