Начин на приготвяне
Накиснете боба в студена вода от предната вечер.
Сложете го в тенджера и го оставете да заври, след което хвърлете първата вода. Изцедете добре и го сложете в глинен гювеч.
Нарежете лука, морковите и чушките. Прибавете ги към боба.
Нарежете и пушения бекон на ситни парчета. Прибавете и него заедно всички подправки. Разбъркайте и отгоре поставете пушените джолани. Добавете 2-3 ч.ч. вода, колкото да покрие всички продукти, и сложете гювеча в студена фурна, която включете първоначално на 250 градуса, докато загрее и после намалете температурата на 180 градуса за около 2 часа.
След като джоланът в гювеч е готов, обезкостете джолани и поднесете с чаша червено вино.
Добър апетит!