Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват със солта. Прибавя се постепенно хладкото прясно мляко.
Кравето масло се разтопява до омекване. Не трябва да е горещо. Прибавя се към сместа.
Брашното се пресява и се добавя постепенно, като се бърка с бъркалка, да не се образуват бучки. Получава се рядка смес като за палачинки.
Фурната се загрява предварително на 220°C. Слагат се силиконовите форми за мъфини във фурната за 2-3 мин.
Изваждат се и се сипва от сместа до половината във формите, а може и малко по малко, защото увеличават обема си два пъти. Поставят се във фурната възможно най-бързо.
След 15-20 мин, като се надигнат значително, фурната се намалява на 180°C .
Пекат се още 20-30 мин, без да се отваря фурната по време на печенето.
Трябва да се спазва точно времето за печене, защото кексчетата може да останат сурови и спихват.
Изваждат се вече изпечени и палачинковите мъфини се сервират топли със сладко, шоколад, масло.