Начин на приготвяне
В средно голяма тенджерка кипваме 1 ч.ч. вода. В нея добавяме предварително измитата кафява леща – 1/2 ч.ч. Оставяме я да се вари под капак около 10 минути, като за по-бързо сваряване сипваме около половин равна чаена лъжичка сода за хляб. След това сипваме и измития натрошен ориз (1/2 ч.ч.), разбъркваме, подправяме с равна ч.л. хималайска сол и 1-2 щипки млян черен пипер. Доливаме още 1 ч.ч. вода и оставяме да къкри с капак.
От време на време разбъркваме и само в случай че се налага, доливаме още малко водичка. Изключваме котлона малко преди оризът да е напълно сварен и оставяме тенджерката настрана.
През това време в средно голяма купа рендосваме обелените и измити 5-6 средно големи картофа.
Отделно в голям керамичен тиган с незалепващо покритие загряваме 2-3 с.л. шарлан – слънчогледово масло. Сипваме нарязаните на ситно лук (1 глава) и чесън (2 скилидки). Сипваме рендосаните картофи, около 2 равни ч.л. хим. сол, 1/3 ч.л. кимион, ½ ч.л. червен пипер, 1/3 ч.л. млян черен пипер и 1-2 с.л. сушен и стрит джоджен. Разбъркваме и заливаме с 1 ч.ч. вода. Поставяме капак върху тигана и оставяме картофите да се варят няколко минутки.
Добавяме предварително сварените ориз и леща, разбъркваме и след малко дръпваме от котлона.
В средно голяма тенджерка поставяме разгънати около 70-80 лозови листа от буркан (домашно мариновани) и ги кипваме – в малко водичка, само колкото да ги покрие. Варим ги няколко минути, за да омекнат и след това внимателно ги прецеждаме.
Старателно завиваме всички сърмички, по желание кръгли – на ръка, като във всяка поставяме около 1 ч.л. от пълнежа. От количество плънка с картофи се получават към 80 постни сармички.
Подреждаме ги върху специална кошница за готвене на пара, която предварително сме поставили на дъното на тенджера и сипали около 2 пръста вода, която да не превишава нивото на кошницата. Варим ги около 20 минути – до момента, в който оризът е напълно сварен.
Изключваме котлона, защото постните сарми с картофи са готови!
Поднасяме ги подредени в голяма чиния или плато – подходящи за един засищащ обяд по време на пости!
Коментари