Начин на приготвяне
Оставете каймата за вкусните сарми да се постопли на стайна температура, нарежете лука на ситно и го добавете към каймата, заедно със смления черния пипер, кимиона, доматената салца и ориза. Размесете хубаво сместа, докато оризът и подправките се разпределят равномерно навсякъде. Оставете да почине 15 минути.
Суровата смес увийте на стегнати сарми в зелевите листа. (пада се горе - долу по 1 и 1/2 супена лъжица в лист. Покрийте дъното на тенджерата с олиото и редете лозовите сарми плътно една до друга, за да не се разтворят при варенето.
В най-голямата тенджера от комплекта се получават 2 реда сарми. Между сармите разпределете свинската мас, на малки парченца, за да могат всички да поемат равномерно (киселото зеле много обича мазничко ).
Покрийте сармите с кайма с подходяща по големина чиния, така че да притиска всички. Върху чинията изсипете червения пипер и зърната черен пипер. Залейте с вода, докато се покрие чинията.
Оставете да заври на най-висока степен на котлона, след завиране намалете мощността наполовина и оставете да ври с леко отворен капак около 90 минути. Сега остава само да се насладите на незабравимия вкус от детството ми със зелевите сарми на маминка!
Приятен апетит!