Домашно краве сирене

Домашно краве сирене

Биляна ВладоваБиляна Владова
Иноватор
206
1k
305
614
4
18/03/2021
"Една рецепта за домашно краве сирене за всички почитатели на истинските продукти"
Приготвяне10 мин.
Готвене10 мин.
Общо20 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 389
  • Преглеждания за месеца281
  • Преглеждания за седмицата89
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • краве мляко - 2 л
  • мая - 10 капки за сирене на 1 л мляко
  • морска сол - едра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кравето мляко се излива в дълбока тенджера. Хубаво е тенджерата да бъде нова и да се използва само за приготвяне на млечни продукти, винаги има опасност, ако се използва и за друго, да придаде някакъв остатъчен мирис върху млякото.

Вече налято в тенджера мляко се слага на котлона и се загрява до 37 - 38 градуса. Ако нямате кулинарен термометър, за да измерите точно, с кутрето се проверява. Ако пръстът ви стои спокойно в топлото мляко, без да ви пари, това е точната температура.

Котлонът се изключва и към млякото се добавя маята за сирене. В зависимост от качеството и се определят капките. Аз използвам троянска мая, която не е много силна и слагам по 10 капки на литър мляко. След това се разбърква задължително с дървена лъжица.

Млякото се премества от котлона и се покрива с капака. Цялата тенджера се завива с две кухненски кърпи. Така подсиреното мляко се оставя за 120 минути.

След това се отвива и с нож се нарязва на малки калъпчета. Слага се отново капакът, за да не се напраши сиренцето и се оставя за още 60 минути да се утаи суроватката. След това подсиреното мляко се изсипва в леко навлажнен тензух и той се завързва на бохча.

Оставя се да се изцеди суроватката от сиренето. Най-добре е цяла нощ.

На другият ден домашното сирене се изважда от цедилката и се овалва в една морска сол. То само си поема необходимото количество. Сиренето си знае колко сол иска.

Завива се в торбичка и се слага в хладилника. След 5- 6 часа солта се разтапя, а сиренето се стяга.

Домашното краве сирене е готово е за консумация.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Приготвих сиренето и е чудесно!
На шишенцето на моята мая пишеше ,че се слага от 3 до 5 капкиза литър мляко, затова се съобразих с тези указания.
Ползвах домашно мляко и това ме забави, защото го варих и после чаках да изстине.
Имам калъпи, които са за точно два литра мляко и се слага да се отцежда в тях, заедно с тензуха. Получи се една хубава питка домашно сиренце.
Благодаря.
0
0
Биляна Владова
Количеството на маята много зависи и от качеството и. Има по силни и доста слаби. Аз използвам троянска и заради това слагам повечко капчици. Радвам се, че сте харесали рецептата ми. :)
0
0
Албена Атанасова
Подробно и точно обяснена рецепта. Чудесно домашно приготвено сиренце! Благодаря!
1
0
Биляна Владова
Радвам се, че сте харесали рецептата ми.
1
0