Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пълнен лук»Пълнен лук с телешка кайма

Пълнен лук с телешка кайма

Пълнен лук с телешка кайма
Снимка: Кулинарна мрежа
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Един доста интересен вариант на ястие с лук и телешка кайма за пълнеж"

Необходими Продукти

  • червен лук - 10 - 12 глави, средни
  • бял лук - 3 - 4 глава стар, средна
  • чесън - 2 скилидки /или чесън на прах/
  • ориз - 100 г едър
  • телешка кайма - 800 г
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • джоджен
  • кимион
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подсолена вряща вода сложете лука, който е разрязан само до половината. Предварително го почистете в краищата, за да го запазите максимално цял.

Бланширайте за 2-3 мин. Горните слоеве се махат лесно (трябва леко да е омекнал), а твърдата среда върнете отново във врящата вода, докато омекне напълно.

Каймата овкусете и оставете да престои няколко часа в хладилника. Омесете я с малко лук, нарязан на ситно, зелени подправки - магданоз и джоджен, сол, черен пипер, кимион.

Сложете около 1 с.л. от каймата в лука. Наредете в тава. Разтворете доматеното пюре в топла вода и залейте лука. Трябва да е добре покрит.

Полейте пълнения лук с олио и сложете чиния отгоре, за да не се мести при печене.

Печете около 40 мин. на 200 градуса.

Накрая махнете чинията, за да се запече отгоре.

Може да поднесете пълнения лук с телешка кайма, полят с кисело мляко.

Източник: Ная Иванова - Българските ястия и рецепти

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: