Начин на приготвяне
В подсолена вряща вода сложете лука, който е разрязан само до половината. Предварително го почистете в краищата, за да го запазите максимално цял.
Бланширайте за 2-3 мин. Горните слоеве се махат лесно (трябва леко да е омекнал), а твърдата среда върнете отново във врящата вода, докато омекне напълно.
Каймата овкусете и оставете да престои няколко часа в хладилника. Омесете я с малко лук, нарязан на ситно, зелени подправки - магданоз и джоджен, сол, черен пипер, кимион.
Сложете около 1 с.л. от каймата в лука. Наредете в тава. Разтворете доматеното пюре в топла вода и залейте лука. Трябва да е добре покрит.
Полейте пълнения лук с олио и сложете чиния отгоре, за да не се мести при печене.
Печете около 40 мин. на 200 градуса.
Накрая махнете чинията, за да се запече отгоре.
Може да поднесете пълнения лук с телешка кайма, полят с кисело мляко.
Източник: Ная Иванова - Българските ястия и рецепти