Начин на приготвяне
Желателно е първо да се направи захарният сироп, за да има време да се охлади докато приготвяме баклавите. За целта се смесват в тенджера захарта и водата, добавят се пръчките канела, звездовидният анасон, сокът от единия лимон, другият лимон се добавя нарязан на колелца.
Слага се на котлона и щом водата заври, температурата леко се намалява и се оставя около двадесет-тридесет минути, докато сиропа се сгъсти. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника или фризера, за да се охлади напълно.
Важното е сиропът да е ледено студен, а баклавата гореща. Може и обратното - сиропът да е горещ, а баклавата студена, но според мен първият вариант е по-добър, защото при изстиването сиропът има повече време да се овкуси от канелата, лимона и звездовидния анасон.
За плънката ореховите ядки се смесват в купа със захарта, шамфъстъка, ванилията, канелата, галетата и се разбърква.
Маслото се разтопява на котлона и към него се добавя олиото, разбъркват се.
Взима се една кора, с помощта на четка се намазва с маслената смес, покрива се с втора кора, която се намазва също с мазнина.
Взимат се по 2-3 с.л. с връх плънка и се разпределят върху 2/3 от повърхността, кората се навива стегнато на руло с помощта на точилка, като навиването започва от частта с плънка.
След това навитата кора, както е на точилката, с ръце се събира в средата на точилката, за да се нагъне и с леки движения се изнизва от точилката.
Прехвърля се върху постлана и леко намазана с олио хартия за печене в правоъгълна тава.
Процедира се с всички кори така, слепват се по две с мазнина, слага се пълнеж върху 2/3 от кората и с точилката се навива на руло. Нагъва се в средата на точилката с ръце и леко се издърпва. Подреждат се плътно една до друга в тавата.
След това се нарязват с остър нож на правоъгълници.
С олиото и с помощта на лъжица се поливат баклавите и тавичката се прехвърля в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна.
Пекат се около 20-25 минути, докато получат апетитен златисто-кафяв цвят.
Горещата баклава се залива със студения сироп и щом изстине, се покрива с фолио за съхранение и се прибира в хладилника или на студено за минимум 24 часа, за да поеме сиропа.
За глазурата шоколадът се начупва на парчета и се прехвърля в подходящ съд, заедно с маслото. Разтопява се на водна баня като се бърка периодично.
Баклавите се набождат една по една с вилица и се поливат с помощта на лъжица с горещата шоколадова глазура. Подреждат се върху намачкана хартия за печене. Оставят се да се охладят и се прибират в хладилник, за да стегне шоколадът.
Баклавите с шоколадова глазура са готови.
Да ви е сладко!