Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Вкусен ябълков пай

Вкусен ябълков пай

ИвановаИванова
Новак
65642
Вкусен ябълков пай
Снимка: Stellar_Tea93
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Само едно парче от този карамелено-ябълков пай ще ви пренесе в друго измерение"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • брашно - 400 г
  • масло - 150 г
  • За соса
  • масло - 150 г
  • брашно - 3 с.л.
  • вода - 1/4 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • За пълнежа
  • ябълки - 5 - 6 бр.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пълнеж: Измивате, обелвате, почиствате и нарязвате ябълките на тънки филийки /полумесец/ или по желание. Изсипвате ги в купа, добавяте канелата и разбърквате.

Тесто: Смесвате и разбърквате яйцата, захарта, настърганата кора от лимон и разтопеното масло.

Добавяте брашното постепенно и омесвате меко тесто. Ако е необходимо, добавяте още брашно, за да не лепне тестото. Отделяте 1/3 от тестото за горната част на пая.

Останалата част разточвате и слагате в набрашнена тава така, че да покрие дъното и страните на тавата.

Аз използвам тава с падащо дъно.

Сос: Разтопявате кравето масло, добавяте брашното и бъркате около минута. Добавяте водата и захарта. Намалявате котлона и бъркате около 3 минути докато се сгъсти и придобие леко карамелен цвят.

Добавяте соса към ябълките и разбърквате. Добавяте сместа (соса и ябълките) в тавата.

За мрежата: Разточвате отделеното парче от тестото и нарязвате на 10 лентички.

Най-дългата лента се поставя хоризонтално в средата, а от двете й страни още две ленти (общо 5). Отместват се втората и четвъртата (например отдясно-наляво) и се поставя друга лента, вертикално в средата. Връщат се обратно.

Отместват се първата, третата и петата и се поставя лента вертикално. Връщат се обратно.

После отново се отместват втората и четвъртата и се поставя най-малката вертикална лентичка. Връща се обратно. Така се процедира и с другата страна на мрежата.

Ако е останало тесто от лентите, може да го добавите към страничната част на пая или да направите украса. С пръстите прищипвате лентите и тестото от страните.

Намазване: Смесвате яйцето и захарта и намазвате пая.

Печете ябълковия пай в предварително загрята фурна на 180°C - 200°C за 45 минути или до получаване на желания загар.

Вкусният ябълков пай е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: