Начин на приготвяне
Най-напред почистете и измийте листата от цвекло. Сложете ги в тенджера в гореща вода, за да се попарят. Добавете и 1/4 от лимоновия сок.
След 1-2 минутки ги извадете. Най-лесно се попарват като ги държите за дръжките. Така не се мачкат и запазват формата си.
Вземете голяма дъска и сложете листата върху нея да изстинат. Междувременно подгответе плънката за сармите.
Накиснете ориза в студена вода да си пусне нишестето. Нарежете на дребно моркова, лука и целината. Запържете в мазнина.
Сипете каймата, добавете вода и разбъркайте, за да се надроби. Сипете доматеното пюре, а след кратко разбъркване и ориза. Запържете. Овкусете със сол.
Сипете вода от попарването на листата. Ще бъде розова заради цвеклото. Оризът трябва да не е напълно готов. Щом поеме водата, го махнете от котлона.
Върху всяко листо сложете от плънката и навийте сармичките. Наредете ги в тава за печене. Отдолу може да поставите стъблата от цвеклото.
Сипете вода от попарването, да ги покрие до половината. Сипете още лимонов сок, сол и мазнина.
Покрийте тава със сармите от цвекло с алуминиево фолио. Печете за 20 мин. на 180 градуса. Ако сармите са по-големи, може да увеличите времето за готвене.
Традиционните сарми с цвекло се сервират с кисело мляко. Ако желаете, може да приготвите и заливка от кисело мляко и яйцата. Така ще се получи коричка, но може и без нея.