Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Традиционни сарми с цвекло

Традиционни сарми с цвекло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Традиционни сарми с цвекло
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Сервирайте тези традиционни сарми с кисело мляко. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • кайма - 220 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • цвекло - около 35 бр. листа, в зависимост от големината
  • моркови - 1/2 бр.
  • целина - 1/2 стрък
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • лук - 1 глава
  • лимони - 1 бр.
  • олио - 150 мл
  • чубрица - 1 ч.л. сушена, ронен
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • джоджен - 1 ч.л. сушен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред почистете и измийте листата от цвекло. Сложете ги в тенджера в гореща вода, за да се попарят. Добавете и 1/4 от лимоновия сок.

След 1-2 минутки ги извадете. Най-лесно се попарват като ги държите за дръжките. Така не се мачкат и запазват формата си.

Вземете голяма дъска и сложете листата върху нея да изстинат. Междувременно подгответе плънката за сармите.

Накиснете ориза в студена вода да си пусне нишестето. Нарежете на дребно моркова, лука и целината. Запържете в мазнина.

Сипете каймата, добавете вода и разбъркайте, за да се надроби. Сипете доматеното пюре, а след кратко разбъркване и ориза. Запържете. Овкусете със сол.

Сипете вода от попарването на листата. Ще бъде розова заради цвеклото. Оризът трябва да не е напълно готов. Щом поеме водата, го махнете от котлона.

Върху всяко листо сложете от плънката и навийте сармичките. Наредете ги в тава за печене. Отдолу може да поставите стъблата от цвеклото.

Сипете вода от попарването, да ги покрие до половината. Сипете още лимонов сок, сол и мазнина.

Покрийте тава със сармите от цвекло с алуминиево фолио. Печете за 20 мин. на 180 градуса. Ако сармите са по-големи, може да увеличите времето за готвене.

Традиционните сарми с цвекло се сервират с кисело мляко. Ако желаете, може да приготвите и заливка от кисело мляко и яйцата. Така ще се получи коричка, но може и без нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: