Начин на приготвяне
В тенджера слагаме почистените, измити и нарязани ягоди със 100 г захар и 10 листа прясна мента. Варим 10 минути като разбъркваме периодично.
Добавяме 50 мл уиски, 1 с.л. ванилов екстракт и готвим още 3-4 минути. Махаме от котлона и пасираме. Оставяме да се охлади на стайна температура.
За крема:
В тенджера сипваме 400 мл прясно мляко с 200 г захар. Като заври, на тънка струйка добавяме 50 г царевично нишесте, предварително разтворено в 100 мл прясно мляко.
Варим и бъркаме непрекъснато до сгъстяване на млечния крем. Добавяме 50 г краве масло и 2 с.л. ванилов екстракт и бъркаме, докато се поеме от крема.
Разпределяме крема в чаши или купички.
В купичка слагаме 5 г желатин с 50 мл студена вода и изчакваме да набъбне. През това време прецеждаме ягодите, за да няма семенца.
Желатина разтваряме на водна баня и го добавяме към ягодовото пюре. Разбъркваме хубаво и разпределяме по чашите или купичките.
Млечния крем с ягоди, мента и уиски оставяме в хладилника за час-два, докато стегне горният слой.
Сервираме с декорация от ягода и листенца мента.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа