Начин на приготвяне
Една много стара, може и вековна рецепта за Бюзме с шербет ще ви предложа днес, това е алтернатива на баклавата.
Трудоемко се приготвя, но си струва да се опита.
В една голяма тава пресяваме брашно, правим улейче и по средата счукваме едно яйце, доливаме една чаша мляко, щипка сол и сода бикарбонат.
Омесваме хубаво тесто, което не лепне на ръцете. Цялото тесто се разделя на 5-6 парчета, оформят се кръгли топки и се оставят да починат за половин час, покрити с кърпа.
По това време смиламе орехите на средни парчета, да не са много малки и да се усещат в устата, ако имате мелачка, става много лесно - минавате един път и са готови, ако не с нож върху дъска също става.
Взимаме малки топки тесто и една по една започване да разточваме на блатове, трябва да станат тънки и големи.
Върху разточения тънък блат поръсваме орехи и завиваме с много тънка точилка, бутайки от двете страни събираме към средата и оттам идва името Бюзме.
Леко издърпване точилката и поставяме в тава за печене, така продължаваме докато свършим с всичките топки.
Печем Бюзмето на 160 градуса докато се получи златисто-кафеникав цвят.
Изваждаме и оставяме да изстине (може да се съхрани така сухо печено, без да се сиропира, за две седмици в кашон).
В една теджера слагаме вода и захар, слагаме на котлона да заври шербета, към края на сгъстяването прибавяме сок от лимон.
С горещия шербет заливаме студеното Бюзме и оставяме за един ден да престои с шербета, за да попие хубаво и да изстине.