Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Бюзме с шербет

Бюзме с шербет

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8793
Бюзме с шербет
Снимка: Н.Акифова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Колкото и да е сладка турската баклава, едно парче никога не ни стига"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 4 или 5 в.ч. (колкото поемат течностите)
  • мляко - 1 в.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - щипка
  • орехи - 2 в.ч.
  • за шербета
  • захар - 3. 5 в.ч.
  • вода - 4 в.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Една много стара, може и вековна рецепта за Бюзме с шербет ще ви предложа днес, това е алтернатива на баклавата.

Трудоемко се приготвя, но си струва да се опита.

В една голяма тава пресяваме брашно, правим улейче и по средата счукваме едно яйце, доливаме една чаша мляко, щипка сол и сода бикарбонат.

Омесваме хубаво тесто, което не лепне на ръцете. Цялото тесто се разделя на 5-6 парчета, оформят се кръгли топки и се оставят да починат за половин час, покрити с кърпа.

По това време смиламе орехите на средни парчета, да не са много малки и да се усещат в устата, ако имате мелачка, става много лесно - минавате един път и са готови, ако не с нож върху дъска също става.

Взимаме малки топки тесто и една по една започване да разточваме на блатове, трябва да станат тънки и големи.

Върху разточения тънък блат поръсваме орехи и завиваме с много тънка точилка, бутайки от двете страни събираме към средата и оттам идва името Бюзме.

Леко издърпване точилката и поставяме в тава за печене, така продължаваме докато свършим с всичките топки.

Печем Бюзмето на 160 градуса докато се получи златисто-кафеникав цвят.

Изваждаме и оставяме да изстине (може да се съхрани така сухо печено, без да се сиропира, за две седмици в кашон).

В една теджера слагаме вода и захар, слагаме на котлона да заври шербета, към края на сгъстяването прибавяме сок от лимон.

С горещия шербет заливаме студеното Бюзме и оставяме за един ден да престои с шербета, за да попие хубаво и да изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Подобни от медията