Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Сполучливи козуначени кифлички

Сполучливи козуначени кифлички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сполучливи козуначени кифлички
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
08/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Тези толкова пухкави козуначени кифлички са подходящи за хапване през целия ден, затова запретнете ръкави още сега"

Необходими Продукти

  • брашно - 410 г
  • яйца - 2 бр.
  • жълтък 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 110 мл
  • ванилия - 1 прахче, 2 г
  • мая - 15 г жива
  • захар - 100 г
  • краве масло - 100 г
  • олио - 3 с.л.
  • лимон - 1/2, жълтата част на кората
  • портокал - 1/2 малък, оранжевата част на кората
  • ром - 1 капачка + за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля до 37 градуса и в него се натрошава маята. Слага се лъжичка захар, разбърква се и се оставя да шупне.

Яйцата се разбиват леко с вилица заедно със захарта.

Брашното се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. В него се сипват маслото (полуразтопено) и олиото, шупналата мая, яйцата, ванилията, капачка ром и цитрусовите кори, настъргани много фино.

Замесва се тесто с помощта на миксер с подходящите приставки или кухненски робот.

Ако се меси на ръка, мазнината се добавя постепенно в процеса, както и се поръсва по малко брашно, тъй като тестото е доста лепнещо в началото.

С уред ще ви е по-лесно да измесите, след 4-5 минути ще имате разкошно, меко, но почти нелепнещо козуначено тесто.

Оставете го за 2 часа в намазнена купа, покрита със стреч фолио.

Премесва се втасалото тесто за 1-2 минути и пак се оставя да почине, този път за кратко - 10 минути.

Разделя се на 10-12 равни части и от всяка малка част се оформят по три фитила, които се сплитат на плитчици. Така ще получите кифлички-плитки като малки козуначета. В тях може да вплетете и стафиди, ако обичате.

Подреждат се кифличките в две тави, покрити с хартия за печене, с разстояние между тях.

Оставят се да втасат отново, докато бухнат добре. Тавата се завива с прозрачно фолио, за да не изсъхват отгоре. Времето за втасване ще зависи от толината в помещението, имайте предвид, че козуначеното тесто изисква повече търпение.

Козуначените кифлички се намазват с разбит с малко мляко жълтък и поръсват обилно със захар, навлажнена с ром.

Пекат се на 170°C в предварително загрята фурна до златист загар.

Да ви е сладко с тези сполучливи козуначени кифлички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: