Сполучлив козунак

Кристиан АлександровКристиан Александров
Мастър Шеф
517
2k
2k
755
1
06/04/2021
"Великденските празници не биха били същите без поне един домашно приготвен козунак"
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
21 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо15 276
  • Преглеждания за месеца15275
  • Преглеждания за седмицата1867
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена21

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голяма купа. От него отделяме половината настрани.

Затопляме леко прясното мляко. Сипваме половината от него в купичка, добавяме вътре сухата мая, 1 с.л. от захарта и 2 с.л. от брашното, което сме отделили. Разбъркваме и покриваме купичката фолио. Оставяме за 10 минути.

Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото.

Разбиваме на ръка яйцата.

Смесваме захарта с останалото прясно мляко и разбъркваме.

В пресятото брашно в купата добавяме солта и оформяме кладенче. В средата сипваме сместа с маята, разбитите яйца, половината от сместа от масло и олио и млякото със захарта. Веднага след това добавяме и ваниловата захар, лимоновата захар и ромовата захар.

Започваме да разбъркваме от средата към периферията с дървена лъжица. Постепенно добавяме по малко от отделеното брашно и започваме да месим.

Омесваме меко и съвсем леко лепнещо тесто /около 20 минути/, като може да не се наложи да слагаме цялото количество отделено брашно.

След това разтваряме тестото с пръсти и сипваме в средата по малко от отделената мазнина и месим до поемането ѝ от тестото.

Така вкарваме цялата мазнина.

Оформяме тестото на топка, намазваме го леко с олио, поставяме го в купа, покриваме го с фолио и го оставяме да втаса за 2 часа.

След като тесто втаса и утрои обема си, го разделяме на 4 части.

Оформяме всяка част козуначено тесто на топка и след това на фитил. Разтягаме всеки фитил на по-широка лентичка и по дължина поставяме щедро стафиди. Затваряме с пръсти пак на фитил и усукваме внимателно.

Сплитаме козунака и оформяме, като прехлупваме фитилите на плота.

Поставяме оформения козунак в дълбока и 2 пъти по-голяма от него форма за печене.

Покриваме го и го оставяме да втаса повторно за още 1 час.

След това го намазваме разбит жълтък с мляко и олио и го поръсваме равномерно със захар.

Включваме фурната да се загрее до 180 °C и печем в нея козунака за около 40 минути или до готовност и приятно зачервяване.

Нашият сполучлив козунак е готов и е много мек и вкусен.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар