Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в голяма купа. От него отделяме половината настрани.
Затопляме леко прясното мляко. Сипваме половината от него в купичка, добавяме вътре сухата мая, 1 с.л. от захарта и 2 с.л. от брашното, което сме отделили. Разбъркваме и покриваме купичката фолио. Оставяме за 10 минути.
Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото.
Разбиваме на ръка яйцата.
Смесваме захарта с останалото прясно мляко и разбъркваме.
В пресятото брашно в купата добавяме солта и оформяме кладенче. В средата сипваме сместа с маята, разбитите яйца, половината от сместа от масло и олио и млякото със захарта. Веднага след това добавяме и ваниловата захар, лимоновата захар и ромовата захар.
Започваме да разбъркваме от средата към периферията с дървена лъжица. Постепенно добавяме по малко от отделеното брашно и започваме да месим.
Омесваме меко и съвсем леко лепнещо тесто /около 20 минути/, като може да не се наложи да слагаме цялото количество отделено брашно.
След това разтваряме тестото с пръсти и сипваме в средата по малко от отделената мазнина и месим до поемането ѝ от тестото.
Така вкарваме цялата мазнина.
Оформяме тестото на топка, намазваме го леко с олио, поставяме го в купа, покриваме го с фолио и го оставяме да втаса за 2 часа.
След като тесто втаса и утрои обема си, го разделяме на 4 части.
Оформяме всяка част козуначено тесто на топка и след това на фитил. Разтягаме всеки фитил на по-широка лентичка и по дължина поставяме щедро стафиди. Затваряме с пръсти пак на фитил и усукваме внимателно.
Сплитаме козунака и оформяме, като прехлупваме фитилите на плота.
Поставяме оформения козунак в дълбока и 2 пъти по-голяма от него форма за печене.
Покриваме го и го оставяме да втаса повторно за още 1 час.
След това го намазваме разбит жълтък с мляко и олио и го поръсваме равномерно със захар.
Включваме фурната да се загрее до 180 °C и печем в нея козунака за около 40 минути или до готовност и приятно зачервяване.
Нашият сполучлив козунак е готов и е много мек и вкусен.
Коментари
Аз я направих в два варианта:
1. С парченца локум
2. С пълнеж от шипков мармалад
И двата вида станаха много вкусни!