Гъбена туршия с вино

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Гъбена туршия с вино5 / 5
13/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
51 мин.
Общо
81 мин.
Порции
4
"Тайната за гъбената туршия е в... червеното вино"

Необходими Продукти

  • гъби - 1 кг (микс или само един вид)
  • чесън - 6 скилидки
  • карамфил - 4 гвоздейчета
  • дафинов лист - 4 листа
  • вино - 400 мл бяло или червено
  • оцет - 400 мл бял винен
  • вода - 1 л
  • сол - 2 ч.л. с връхче
  • зехтин - за съхранението
  • черен пипер - 10 зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбената туршия с вино може да се приготви като зимнина, но ако се направи по-малко количество с половината от продуктите, то може да се консумира на момента или да се съхрани в хладилник до няколко дни.

За 1 кг гъби аз стерилизирам в бурканчета и така винаги имам под ръка тази чудесна гъбена туршия за едно по-различно мезе, за добавка към салати или дори ястия с месо или сосове.

Ако се използва червено вино, вкусът става по-силен и гъбите се оцветяват - получава се интересно. Но ако правите за пръв път, по-добре използвайте бяло вино за по-мек и деликатен аромат и наситеност и после опитайте с по- интензивния.

Виното, оцетът и водата се смесват в тенджера и се поставят на котлона да врят 10 минути. Тогава към течността се пускат скилидките чесън, карамфилът и дафиновите листа - оставя се поври още 8 минути.

Гъбите се почистват и нарязват, ако са големи. Пускат се във винената течност и се бланшират за 8-10 минути (ако ще се консумират директно, може малко да се увеличи времето, за да поомекнат).

Изваждат се с решетъчна лъжица или директно се сипват в голяма цедка. Подреждат се върху кухненска чиста кърпа на един пласт и се оставят да изсъхнат и изстинат.

Внимание! Ако гъбите са приготвени с червено вино, подредете ги по-добре върху пластове кухненска хартия, за да не оцветят плата на кърпата).

Оттук нататък могат да се сервират веднага, поръсени обилно със зехтин, или пък ако туршията е повече количество, се прибира в бурканчета.

За тази цел ще ви трябват 4 бурканчета от 200 мл, предварително стерилизирани. На дъното им се сипва малко зехтин, слагат се зрънца черен пипер и се пълнят с гъбената туршия. Отгоре се налива още зехтин, който да изпълни буркана.

Хубаво се затварят и завиват в марля бурканчетата. Слагат се в тенджера под налягане и се покриват с вода. Така се варят 25 минути и се оставят да изстинат напълно в тенджерата маринованите гъби.

Готовата гъбена туршия може да се съхранява на тъмно и хладно място за дълго време.

Страхотна и много вкусна гъбена туршия с вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: