Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначета кръфини Роза

Козуначета кръфини Роза

Козуначета кръфини Роза
Снимка: Кулинарна мрежа
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Направо да ви е жал да си хапвате от тези толкова красиви козуначета"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл топло + 1 ч.л.
  • захар - 100 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • мая - 11 г суха
  • белтъци - 2 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • олио - 70 мл
  • брашно - 650 г пресято
  • сол - 1/2 ч.л. сол
  • краве масло - за намазване
  • стафиди - жълти, черни
  • кайсии - сушени
  • шамфъстък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези красиви козунаци в мини размер в голяма купа слагаме 300 мл топло прясно мляко. Добавяме 100 г захар, 1 пакетче ванилова захар и 11 г суха мая. Разбъркваме добре с телена бъркалка.

Добавяме 2 белтъка (жълтъците запазваме за намазване) и 70 мл олио. Разбъркваме отново. Добавяме 650 г пресято брашно и 1/2 ч.л сол. Замесваме меко тесто. Покриваме със стреч фолио и кърпа и оставяме да втаса за час.

Втасалото тесто разделяме на осем равни части, правим ги на топки и оставяме да почива 20 минути.

Всяка топка разточваме в леко правоъгълна форма, може и квадрат. Намазваме с краве масло навсякъде (трябва да е на стайна температура) и поръсваме със стафиди, жълти и черни, сушени кайсии (нарязани на малки парченца) и шамфъстък.

Навиваме откъм широката част на руло. С нож по дължина разрязваме по средата докрай, като отгоре оставяме един пръст несрязано.

Обръщаме срязаните краища нагоре, сплитаме на плитка и завиваме на охлюв малките козуначета. Редим ги в тава с хартия за печене и оставяме да втасат за 30 минути.

Намазваме ги с разбити 2 жълтъка и 1 ч.л. прясно мляко.

Печем козуначетата кръфини Роза в предварително загрята фурна на 170°C за 25-30 минути.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: