Начин на приготвяне
Маята трябва да се активира в половин купичка топло мляко с малко захар и брашно.
Яйцата със захарта разбиваме много добре. Пресяваме брашното и прибавяме от млечната смес и шупналата мая.
Започваме да месим като постепенно добавяме от стопената мас. Меси се много дълго докато започне да се вижда че са се образували мехурчета. Разтяга се самото тесто и се удря в плота колкото може повече пъти.
Оставяме тестото на топло, покрито с домакинско фолио, и след като е готово го разделям на много топки в зависимост колко козунака искаме.
Всяка правя на фитил, заплитам и свивам отдолу. Оставям на топло да втасат след което ги мажа със разбит жълтък, мляко и олио.
Посипвам обилно със захар и пека на 160 градуса в загрята фурна.