Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Мини козуначета

Мини козуначета

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Мини козуначета
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
28/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 200 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 42 г свежа
  • брашно - около 900 г
  • сол - 1/2 к.л.
  • олио - 100 мл
  • краве масло - 100 мл разтопено
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова кора - на 1 бр.
  • сушени плодове - стафиди, сушени боровинки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в купа и се залива с половината от затопленото мляко, супена лъжица захар и супена лъжица брашно.

Оставя се на топло, докато шупне и се появят мехурчета.

Останалото прясно мляко се загрява заедно със захарта и се разбърква, докато се разтопи.

Четирите яйца и белтъкът на петото се разбиват с телена бъркалка.

Кравето масло се разтопява и смесва с растителната мазнина. Брашното се пресява, като се разделя на две равни части.

Едната половина се слага в съда, в който ще се меси. Към него се добавят солта ванилията и настърганата лимонова кора.

По средата се прави кладенче, в което се излива шупналата мая, млякото с разтворената захар и разбитите яйца. Замесва се тесто, като в процеса на месене се прибавя на порции от останалото брашно и на струйка се налива от мазнината.

Меси се, докато се усвои всичката мазнина и получи гладко и меко тесто.

Оформя се на топка, поставя се в купа, покрива се със свежо фолио и оставя на топло, докато удвои обема си.

Бухналото тесто се разделя на четири топки. Всяка топка се доомесва със сушените плодове, оформя се на фитил и оплита на козуначена плитка.

Оформеното мини козуначе се поставя в намазнена формичка.

По същия начин се действа и с останалите тестени топки.

Оформените козуначета се оставят да втасат повторно за около 20 минути. След това се намазват с разбит жълтък и посипват с мокра захар.

Пекат се великденските козунаци се във фурна загрята на 220°C за около 10 минути след което температурата се намалява на 180 градуса. Козуначета се пекат още около 50 минути.

Добре е фурната да не се отваря по време на печене, но ако започнат да изгарят отгоре, трябва да се покрият с алуминиево фолио.

За да не се получава твърда кора във фурната, се слага и метален съд със вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: