Начин на приготвяне
Маята се изсипва в дълбока купа. Прясното мляко се загрява до 30 градуса или почти топло.
Маята се разбърква с 2 с.л. топло прясно мляко. Наръсва се със захар и щипка сол. Оставя се 10 мин.
От яйцата се отделя 1 жълтък, а останалите яйца се разбъркват на пяна. Прибавя се олиото и солта. Разбърква се много добре и се затопля.
Захарта се разбърква в топлото прясното мляко. Брашното се пресява и се изсипва в съда на хлебопекарната.
Прави се кладенче, в което се изсипват затоплените яйце и прясно мляко. Включва се на програма за месене на тесто за макарони, която е с продължителност 14 мин.
Ако не се ползва хлебопекарна за хляба, брашното се изсипва в купа, в което се прибавя яйцата и прясното мляко.
Замесва се тесто за хляб, което се омесва добре 10 мин.
Замесеното тесто се слага върху тензух или голяма марля. Слага се в купа и се завързва хлабаво.
Тестото се залива с хладка вода. Оставя се 30 мин. на стайна температура.
След това се изважда и с намазнени ръце се оформят топчета, които се нареждат в намазана с олио тава.
Отгоре чудната погача се намазва с разбития с олио жълтък.
Лимецовата водна погача се пече в силно загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.