Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Лимецова погача с мас и масло

Лимецова погача с мас и масло

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лимецова погача с мас и масло
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
05/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Много сполучлива лимецова погача с масло и мас - похапнете я още топличка"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг
  • яйца - 4 бр. + 1 бр. жълтък
  • свинска мас - 125 г
  • прясна мая - 42 г
  • топла вода - 400 г
  • сол - 1 с.л.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • масло - 100 г
  • олио - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в малка купа, залива се с топлата вода и се разбърква много добре.

Яйцата се разбиват на пяна.

Свинската мас се разтопява на ниска температура. Маслото се разтопява в отделна купа на ниска температура.

Лимецовото брашно се пресява в купа, в която ще се меси, след което се прибавя солта и захарта. Разбърква се много добре.

В средата се прави кладенче, в което изсипва разтворената мая, яйцата и свинската мас.

Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса 30 мин.

След като тестото втаса, се разделя на три части. От всяка част се разточва кора с диаметър 40 см.

Кората се намазва с разтопено масло и се навива на руло.

Рулото се разделя на четири части и частите се нареждат с разреза нагоре в предварително намазана с олио и масло тава с незалепващо покритие.

Останалото масло, олио и жълтък се разбъркват много добре. Със сместа се намазва погачата.

Оставя се да втаса за 30 мин.

Пече се в предварително загрята фурна първоначално на долен реотан 20 мин., след което на горен и дорен реотан още 20 мин. на 160 градуса.

Лимецовата погача с мас и масло е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: