Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Лимецова Великденска погача

Лимецова Великденска погача

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лимецова Великденска погача
Снимка: Мария Божилова
1 / 9
26/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Лимецова Великденска погача - за още по-празничен и специален ден"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 800 г + за поръсване на тавата
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 2/3 кубче
  • козе прясно мляко - 150 мл
  • яйце - 1 бр.
  • топла вода - 250 мл
  • олио - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се слага в купа, в която ще се меси.

Прибавя се солта и се разбърква много добре.

В стъклена купа се слага маята и се разбърква с кафявата захар.

Козето прясно мляко се затопля леко и се прибавя към маята.

Маята се оставя да шупне да 15 мин.

В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, яйцето и водата.

Замесва се меко тесто.

Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса за 30 мин на топло.

След като е втасало, тестото се разделя на четири топки, като две са най-големи, едната е средна и четвъртата е най-малка.

Големите топки се разточват на две кори, които се навиват на руло.

Средната топка са слага в предварително намазана с олио и брашно тава с капак.

Най-малката топка се разточва на кора и нарязва на лентички, от които се изплитат две решетки с диаметър, колкото е средната топка.

Двете решетки се поставят в тавата върху средната топка.

Рулата се нарязват по диагонал на парчета по 3 см.

Половината от нарязаните парчета се нареждат по външната обиколка на тавата около следната топка, като между тях се оставя разстояние.

Другата половина от парчетата се нареждат около средната топка.

Лимецовата пита се оставя да втаса под капак, докато удвои обема си.

Пече се лимецова Великденска погача предварително загрята фурна 40 мин на 170 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: