Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Лимецова водна погача

Лимецова водна погача

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Лимецова водна погача
Снимка: Мария Божилова
9 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Има ли на трапезата топла погача, всички вкъщи ще бъдат много щастливи"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 14 г
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се изсипва в дълбока купа. Прясното мляко се загрява до 30 градуса или почти топло.

Маята се разбърква с 2 с.л. топло прясно мляко. Наръсва се със захар и щипка сол. Оставя се 10 мин.

От яйцата се отделя 1 жълтък, а останалите яйца се разбъркват на пяна. Прибавя се олиото и солта. Разбърква се много добре и се затопля.

Захарта се разбърква в топлото прясното мляко. Брашното се пресява и се изсипва в съда на хлебопекарната.

Прави се кладенче, в което се изсипват затоплените яйце и прясно мляко. Включва се на програма за месене на тесто за макарони, която е с продължителност 14 мин.

Ако не се ползва хлебопекарна за хляба, брашното се изсипва в купа, в което се прибавя яйцата и прясното мляко.

Замесва се тесто за хляб, което се омесва добре 10 мин.

Замесеното тесто се слага върху тензух или голяма марля. Слага се в купа и се завързва хлабаво.

Тестото се залива с хладка вода. Оставя се 30 мин. на стайна температура.

След това се изважда и с намазнени ръце се оформят топчета, които се нареждат в намазана с олио тава.

Отгоре чудната погача се намазва с разбития с олио жълтък.

Лимецовата водна погача се пече в силно загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: