Начин на приготвяне
Пресейте брашното в голяма подходяща купа. В хладкото мляко разтворете маята с 1 ч.л. захар и 3-4 с.л. брашно, разбъркайте и покрийте за около 15-20 минути, за да се активира.
През това време разбийте яйцата със захарта, докато се разтвори и обемът се увеличи. Към пресятото брашно прибавете настърганата лимонова кора, шупналата мая, яйчената смес, киселото мляко, уискито (ракията) и само 2 с.л. от олиото.
Замесете тесто за козунаци, като първо бъркате с шпатула, а след това продължете с ръце. Тестото трябва да стане меко и леко лепкаво, ако е много лепкаво, добавете още малко брашно.
Продължавате да месите около 10 минути, смазвайки ръцете си с олиото за козунаците. Поставете тестото в намаслена купа, покрийте и оставете да почива за 1 час на топло място.
След което, обърнете тестото върху намаслен плот и продължавате да месите, намазвайки ръцете си с олио. Месете и разтваряйте тестото на кора и отново събирайте на топка, като сгъвате кората на плик.
Така процедирате в рамките на 15-20 минути, ако искате да се получи козунак на конци. Ще забележите мехурчета в добре омесеното тесто, това е много добър знак.
Поставете тестото отново в намаслената купа, покрийте и оставете на топло място, докато удвои обема си.
Пригответе си тавичките, обърнете тестото върху намасления плот, разделете го на части според броя на козунаците и големината на тавичките.
Всяко топче разтворете на тънка кора с намаслени ръце, поръсете със стафиди и шоколадови пръчици, навийте на руло. Козуначените рула от своя страна разточете на фитили, а фитилите сплетете според желаната плетка от вас.
Поставете оформените и оплетени козунаци в тавичките, те трябва да заемат половината от обема на тавичките, тъй като ще се надуят отново.
Покрийте тавичките с фолио и поставете на топло място.
Разбийте един жълтък много добре с 1 ч.л. прясно мляко и намажете козунаците със стафиди отгоре.
Печете козунаците със стафиди и шоколадови пръчици в предварително нагрята фурна на 160 градуса за около 35-40 минути, до златистокафяв загар.
Печенето изсушава козунака, затова след като ги извадите от фурната, намажете ги със захарен сироп и поръсете със захар.
Коментари