Начин на приготвяне
Първо, сваряваме в малка тенджера червената леща в 1 чаена чаша вода, с 1 рендосан морков, нарязан на ситно половин глава лук, хималайска сол, черен пипер, кимион, кафява захар и шарлан.
Варим без капак, докато си изпие водичка.
В купа сипваме съставките за вкусните фалафели: 1 чаена чаша нахут – сварен и хубаво отцеден, сварената червена леща, нарязани на ситно половин стар лук, 1 голяма скилидка чесън, корен джинджифил, листа магданоз и около 10 перца пресен лук.
Добавяме всички ориенталски подправки, които ще овкусят златните фалафел кюфтенца – 1 к.л. кимион, 1/2 к.л. куркума, 3 щипки кориандър, 3 щипки черен пипер, 1 равна к.л. червен пипер, 3 щипки къри, 3 щипки канела, 1 равна к.л. кафява кристална захар за балансиране на вкусовете и 1 равна ч.л. фина хималайска сол.
Сипваме 1 равна к.л. сода бикарбонат, разбъркваме всички съставки и пасираме с пасатор до леко гранулеста консистенция.
Прибавяме около 12 с.л. царевично брашно, 1-2 с.л. сусам и отново разбъркваме получената смес – добре е да се леко суха. От нея оформяме около 22 бр. фалафели – средно големи кюфтенца.
Загряваме 2-3 с.л. шарлан (слънчогледово масло) в керамичен тиган с незалепващо покритие и подреждаме веган фалафелите да се пържат до златисто от двете страни.
Поднасяме златните веган джинджифилови фалафели с червена леща още топли и ароматни, с любим чеснов сос, тахини сос или таратор.
Чудно вкусно - в ориенталски стил!