Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Джинджифилови фалафели с червена леща

Джинджифилови фалафели с червена леща

Джинджифилови фалафели с червена леща
Снимка: Илиана Първанова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
22
"Рецептата за фалафелите е от нас, сосът за тях от вас"

Необходими Продукти

  • нахут - 1 ч.ч. предварително сварен
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 1 голяма скилидка
  • лук - 1 шепа пресен, нарязан
  • магданоз - 1 шепа листа
  • джинджифил - около 1 см пресен корен
  • сода - 1 равна к.л.
  • червен пипер - 1 к.л. равна
  • черен пипер - 3 щипки млян
  • кимион - 1 к.л. равна
  • къри - 3 щипки
  • куркума - 1/2 к.л.
  • кориандър - 3 щипки
  • канела - 3 щипки
  • кафява захар - 1 равна к.л. Демерара
  • хималайска сол - 1 равна ч.л., на вкус
  • шарлан - 2 с.л., слънчогледово масло
  • царевично брашно - около 12 с.л.
  • сусам - 1 - 2 с.л.
  • За лещата
  • червена леща - 1/2 ч.ч.
  • моркови - 1 бр., малък
  • лук - 1/2 глава
  • хималайска сол - 1/2 ч.л. равна
  • черен пипер - 2 щипки млян
  • кимион - 2 щипки
  • кафява захар - 1 щипка Демерара
  • шарлан - 1 ч.л., слънчогледово масло
  • вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, сваряваме в малка тенджера червената леща в 1 чаена чаша вода, с 1 рендосан морков, нарязан на ситно половин глава лук, хималайска сол, черен пипер, кимион, кафява захар и шарлан.

Варим без капак, докато си изпие водичка.

В купа сипваме съставките за вкусните фалафели: 1 чаена чаша нахут – сварен и хубаво отцеден, сварената червена леща, нарязани на ситно половин стар лук, 1 голяма скилидка чесън, корен джинджифил, листа магданоз и около 10 перца пресен лук.

Добавяме всички ориенталски подправки, които ще овкусят златните фалафел кюфтенца – 1 к.л. кимион, 1/2 к.л. куркума, 3 щипки кориандър, 3 щипки черен пипер, 1 равна к.л. червен пипер, 3 щипки къри, 3 щипки канела, 1 равна к.л. кафява кристална захар за балансиране на вкусовете и 1 равна ч.л. фина хималайска сол.

Сипваме 1 равна к.л. сода бикарбонат, разбъркваме всички съставки и пасираме с пасатор до леко гранулеста консистенция.

Прибавяме около 12 с.л. царевично брашно, 1-2 с.л. сусам и отново разбъркваме получената смес – добре е да се леко суха. От нея оформяме около 22 бр. фалафели – средно големи кюфтенца.

Загряваме 2-3 с.л. шарлан (слънчогледово масло) в керамичен тиган с незалепващо покритие и подреждаме веган фалафелите да се пържат до златисто от двете страни.

Поднасяме златните веган джинджифилови фалафели с червена леща още топли и ароматни, с любим чеснов сос, тахини сос или таратор.

Чудно вкусно - в ориенталски стил!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: