Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пролетна тънка пица с яйца

Пролетна тънка пица с яйца

Пролетна тънка пица с яйца
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
19/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
3
"Ако искате пицата ви да бъде с хрупкава коричка и сочна плънка, това е точната рецепта за вас"

Необходими Продукти

  • За Тестото
  • типово брашно - 1 ч.ч.
  • царевично брашно - 1 ч.ч. фино
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна
  • шарлан - 2 с.л. (слънчогледово масло)
  • вода - около 2/3 ч.ч. (леко топла)
  • За поръсване
  • яйца - 3 бр.
  • маслини - 6 бр. натурални
  • царевица - 2 с.л. от консерва
  • лапад - 10 листа (средни)
  • киселец - 5 листенца
  • пресен лук - ½ ч.ч. нарязан
  • спанак - 1 ч.ч. нарязан
  • джоджен - 2 стръка (пресни листенца)
  • шарлан - 2 с.л. (слънчогледово масло)
  • хималайска сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - ¼ ч.л. млян
  • кимион - 1 щипка по желание
  • червен пипер - 1 щипка
  • кашкавал - около 100 г (2 шепи настърган)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измерваме продуктите с чаена чаша – 250 мл вода.

Първо, приготвяме тестото, като за целта смесваме съставките за него в дълбок съд (купа): типово и царевично брашно, хималайска фина сол, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Разбъркваме ги и постепенно започваме добавяме топла водичка. Омесваме меко тесто. Покриваме с кърпа и оставяме настрани, докато подготвим зелената плънка за зеленчуковата пица.

Пролетните зеленини, които сме набрали предварително от градината, ги измиваме, почистваме от външни дръжки и нарязваме на ситно.

Обелваме стария лук и също нарязваме на ситно.

В нагорещен тиган с малко шарлан сипваме наситнените зеленини и лука, посоляваме с 1 ч.л. хималайска сол и разбъркваме. Захлупваме тигана с капак, като от време на време разбъркваме и отново захлупваме. И така, докато омекнат зелените листенца и количеството им значително се смали.

Малко преди да свалим от котлона – подправяме с черен млян пипер, червен пипер и кимион по желание.

Разточваме тестото за пица в кръг с помощта на малка точилка. Постиламе го в кръгла тава, постлана с хартия за печене, и го разточваме още, докато се получи кръг с размери около: диаметър 30 см и дебелина 5 мм.

Подгъваме крайчетата малко навътре и с пръсти притискаме, за да се залепят.

Разстиламе омекналата зелена плънка отгоре на фин пласт, така че да има навсякъде от нея върху тестото, освен подгънатите краища.

Печем на 200°C за около 10 минутки. След това изваждаме апетитната пица, поръсваме отгоре зрънца на царевица (от консерва) и натурални маслини - нарязани на малки парченца.

Правим място за 3 яйца, като леко избутваме зелената плънка, така че да се получат 3 празни кръгчета. Във всяко гнезденце сипваме по 1 сурово яйце.

Отново връщаме във фурната и печем още около 15 минутки до готовност на яйцата.

След това поръсваме върху цялата пица с настърган кашкавал, доизпичаме още няколко минутки (около 3 мин) само колкото да се разтопи.

И пицата е готова!

Лесна, вкусна и ароматна пролетна зелена тънка пица с яйца – със сочна плънка и хрупкава коричка!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: