Начин на приготвяне
Първо, накисваме елдата за 1-2 часа. След това я премиваме 5-6 пъти.
Праза внимателно го разделяме, за да се получат листа. Ползвам най-външните обвивки, че са по широки.
Слагам във вряща вода за 5 мин, за да омекнат листата, и ги оставям да се охладят.
Правим си плънката. Нарязвам вътрешната част на праза, който е останал, на ситно, гъбите също.
Слагам да се запържи празът, след като е омекнал, добавям гъбите.
След това добавям елдата и 4-5 супени лъжици доматено пюре с шипка захар.
Добавям и останалите подправки и оставям на котлона, докато се сгъсти.
Накрая натрошавам сирене при свален от котлона тиган.
Започвам да навивам сармите, като слагам малко плънка и завивам на триъгълник както банички.
Подреждам в тавата и добавям останалата смес около постните сарми.
Добавям 1 кафена чаша вода и мятам във фурната.
След като е готово, поръсвам постните сарми от елда, завити в праз лук с магданоз.