Начин на приготвяне
Ястието на младоженеца е специалитет от османската кухня.
Представям ви едно вкусно ястие от османската кухня, чието наименование ми е трудно да преведа Damat Paçası. При традиционни сватби в района на Бурса се готви от майката на булката.
Сваряват се пилешките бутчета с глава лук, морков, парче целина, сол и черен пипер на зърна. След като изстинат, кожата на бутчетата се маха и се обезкостяват. Парченцата месо се оставят настрани.
Корите за баница ги нарязваме на ленти и ги поставяме в тава, като всяка кора се намазва с олио с четка.
Печем ги на 200 градуса около 15-20 минути. Трябва да почервенеят. Вадим ги от фурната и ги заливаме с три чаени чаши пилешки бульон.
Подреждаме върху вече изпечените кори пилешките късове и добавяме още малко бульон.
За соса:
Поставяме продуктите в малка тенджера и на умерен огън бъркаме, добавяме и ч.чаша от бульона. Бъркаме, докато се сгъсти. Смачкваме скилидките чесън и ги добяваме към соса.
Намазваме соса върху пилето и връщаме във фурната за 10-12 минути на 200 градуса.
През това време разтопяваме маслото, добавяме червения пипер и заливаме вече изпечения турски специалитет.