Начин на приготвяне
Питката със сок от цвекло има интересен и красив цвят, с което ще допринесе за малко разнообразие и настроение на вашата трапеза.
Сокът от цвекло приготвям по-наситен, за да бъде и цветът наситен. Той може бъде домашно приготвен от поливин глава сварено или сурово цвекло, смелено заедно с водата в нутри блендер или пък може да е закупен готов. В такъв случай се измерва в грамове, не милилитри, за да бъдете точни в пропорциите. А грамажът трябва да е 220 г.
В купа пресейте брашното и смесете със солта.
Направете кладенче, в което сипете червения сок, олиото, млякото, разтопеното или меко масло, натрошената мая и захарта. Разбъркайте всичко, за да се поеме от брашното и прехвърлете върху набрашнен плот.
Омесете гладко и средно меко, еластично тесто, като работите с него поне 10 минути и ако лепне, си поръсвате допълнително брашенце.
Оставете в купата да втаса 1 час и след това отново премесете за 1-2 минути.
От розовото тесто оформяйте топки и подреждайте в тава с размери около 24-25 см диаметър.
Покрийте с прозрачно фолио и оставете да различната питка да втаса до удвояване на обема ѝ отново около час.
Печете в загрята на 200°C фурна 10 минути и след това намалете температурата на 170°C за още 20 минути или до лек загар отгоре на домашния хляб.
Може да разчупите питката със сок от цвекло още топла или да я оставите да изстине върху решетка.
Добър апетит!