Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Постна яхния с коприва, картофи и сини сливи

Постна яхния с коприва, картофи и сини сливи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постна яхния с коприва, картофи и сини сливи
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
63 мин.
Порции
5
"Сините сливи придават на тази яхнийка един много приятен сладникав вкус"

Необходими Продукти

  • коприва - 130 г
  • лук - 1 глава
  • домати - 2 бр.
  • целина - 1 стрък
  • чушки - 2 бр. зелени
  • картофи - 2 - 3 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сини сливи - 8 - 10 бр. сушени
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Класическите ястия и вкусове никога не остаряват и са носители на много детски спомени и усмивки.

С настъпването на пролетта природата ни предоставя щедро от даровете си и няма как да не се възползваме от това така, както са го правили нашите баби.

Копривата е една от тези ценни зелении, с които изобилства този сезон, затова и е главният герой в бабината гозба.

Тя се попарва предварително във вряща вода за 1 до 2 минути. Изважда се и се накълцва, като стъблата се отстраняват.

Лукът, доматите и целината се смилат или накълцват на дребно. Запържват се в олиото и след това се добавят чушките, натязани на малко по-едро.

След около 3-4 минути се слага и копривата, червения пипер и по желание две лъжици концентрирано доматено пюре (него го добавяме само ако доматите ни не са много добре узрели и сочни).

Всичко се разбърква за кратко, слагат се и картофите, нарязани на едро, както и сините сливи.

Вкусната картофена яхния се посолява, налива се около 2 литра вода и се оставя да къкри на умерен огън 25-30 минути или до сваряване на картофите.

Ако самите картофи не са отпуснали нишесте, за да се сгъсти яхнията, може да се разтвори в малко вода една лъжица брашно и да се добави в ястието. Оставя се да поври още 10 минутки и е готово.

Постната яхния с коприва се сервира топла за предпочитане с хубав домашен селски хляб.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: