Питка Вичи

Sunny PetkovaSunny Petkova
Новак
261012396
Питка Вичи
Снимка: Sunny Petkova
1 / 2
25/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне120 мин.
Готвене45 мин.
Общо165 мин.
Порции16

Необходими Продукти

  • мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 1 кубче прясна или 2 пак. суха
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 4 бр
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 - 6 с.л. + 2 - 3 с.л. за намазване
  • брашно - 700 или 800 г
  • масло - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се затопля и в него се слагат маята, захарта и 3-4 с.л. от пресятото брашно. Разбърква се и се оставя да се активира маята. Когато започне да се надига, сместа се разбърква и се оставя. Повтаря се 2-3 пъти.

В купичка се разбиват 2 яйца и 2 белтъка. Към тях се прибавя оцетът и солта и се разбират добре, накрая се прибавя и олиото.

В голяма тава или купа се слага 300-400 г от брашното и в него се сипват яйчената смес и активираната мая. Обърква се и се оставя да втасва.

В удобен съд се слага маслото да омекне (не да се разтопи! ) достатъчно за мазане.

Когато сместа се надигне, изважда се на плота и се омесва с още брашно, докато спре да лепне.

Полученото тесто се разделя на 3 части. Всяка една от тях се доомесва и се разточва. Намазват се от горната страна обилно с масло и се слагат една върху друга.

Така полученият кръг се разрязва на 16 и всяко парче се навива на кифличка. Нареждат се в намазана тава и се оставят да втасват отново.

Когато кифличките се надигнат до двоен размер, се намазват с разбитите жълтъци с олио и се слагат в предварително загрята на 170°C на долен реотан фурна.

Пече се питката на кифлички около 35-40 градуса, като последните 5 минути се слага на горен и долен реотан на 180°C.

След изваждане от фурната пухкавата питка се намазва с масло, покрива се с найлон и кърпа и се оставя да се задуши за около 10 минути.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: