Начин на приготвяне
Разтворете маята със захарта в хладка вода, добавете 2 с.л. от брашното и оставете сместа да се активира.
Разбийте яйцето с леко затопленото прясното мляко, олиото и солта.
Пресейте два пъти брашното и направете в средата кладенче. Вътре изсипете шупналата мая и по малко останалите течни продукти.
Замесва се меко и еластично тесто, като към него се добавя половината масло.
Меси се, докато тестото поеме маслото.
Прехвърля се в голяма купа, покрива се с капак и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти.
Тестото се разточва на голям правоъгълник и се намазва с останалото меко масло.
С нож се правят дълги ленти от едната страна. От другата страна навийте на руло, а от рулото оформете спирала, каквато ще е формата на питката.
Тестото се прехвърля в намаслена тава и се слага във фурната повторно да втаса красивата погача на най-слаба температура. Намазва се с разбит жълтък.
Пече се в предварително загрята фурна на 170°C до хубав златист цвят (35-40 мин).