Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Уникална питка

Уникална питка

Imanuel NikolImanuel Nikol
Чирак
4146856
Уникална питка
Снимка: Imanuel Nikol
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
220 мин.
Порции
8
"За красиви и специални поводи винаги трябва да има поне една такава домашна питка, ще се съгласите с нас, нали?"

Необходими Продукти

  • брашно - 750 г (около)
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода 100 мл
  • олио - 100 мл
  • мая - 7 г суха
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 100 г
  • жълтък - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята със захарта в хладка вода, добавете 2 с.л. от брашното и оставете сместа да се активира.

Разбийте яйцето с леко затопленото прясното мляко, олиото и солта.

Пресейте два пъти брашното и направете в средата кладенче. Вътре изсипете шупналата мая и по малко останалите течни продукти.

Замесва се меко и еластично тесто, като към него се добавя половината масло.

Меси се, докато тестото поеме маслото.

Прехвърля се в голяма купа, покрива се с капак и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти.

Тестото се разточва на голям правоъгълник и се намазва с останалото меко масло.

С нож се правят дълги ленти от едната страна. От другата страна навийте на руло, а от рулото оформете спирала, каквато ще е формата на питката.

Тестото се прехвърля в намаслена тава и се слага във фурната повторно да втаса красивата погача на най-слаба температура. Намазва се с разбит жълтък.

Пече се в предварително загрята фурна на 170°C до хубав златист цвят (35-40 мин).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: