Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко, изсипете в него захарта, маята и една супена лъжица брашно разбъркайте и оставете сместа да шупне леко.
Пресейте брашното в купа, прибавете към него солта яйцето и белтъка, супената лъжица олио, шупналата мая и месете докато се образува гладко и средно меко тесто. Оставете готовото тесто в купа докато удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на три части, от всяка разточете кора с дебелина около 0. 5 см. Поставете първата кора в избраната тавичка, застлана с хартия за печене.
Намажете кората с масло и поръсете с натрошено сирене, повторете същото с втората кора и покрийте с третата.
Разрежете получената питка на на 12 места, като не разрязвате средата, усучете всяко парченце навътре, (като на картинката по-горе).
Намажете питката с жълтък, смесен с 1 чаена лъжица олио и оставете питката да удвои обема си. Печете в загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути или до готовност.
Заплетената питка е много мека и вкусна.
Коментари