Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Заплетена питка

Заплетена питка

Заплетена питка
Снимка: Потребител#196367
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Заплетена, но не трудна питка, която ухае прекрасно!"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • суха мая - 1 пакетче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 яйце и 1 белтък
  • олио - 1 с.л.
  • За пълнежа
  • сирене - 100 г
  • масло - 30 г разтопено
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко, изсипете в него захарта, маята и една супена лъжица брашно разбъркайте и оставете сместа да шупне леко.

Пресейте брашното в купа, прибавете към него солта яйцето и белтъка, супената лъжица олио, шупналата мая и месете докато се образува гладко и средно меко тесто. Оставете готовото тесто в купа докато удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на три части, от всяка разточете кора с дебелина около 0. 5 см. Поставете първата кора в избраната тавичка, застлана с хартия за печене.

Намажете кората с масло и поръсете с натрошено сирене, повторете същото с втората кора и покрийте с третата.

Разрежете получената питка на на 12 места, като не разрязвате средата, усучете всяко парченце навътре, (като на картинката по-горе).

Намажете питката с жълтък, смесен с 1 чаена лъжица олио и оставете питката да удвои обема си. Печете в загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути или до готовност.

Заплетената питка е много мека и вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#314134
Потребител#314134
Хубава питка!
03.05.2022 04:33