Начин на приготвяне
За приготвянето на тези пухкави пролетни палачинки със спанак, следваме тези стъпки:
В каната на мощен блендер или нутрибулет накисваме 4 с.л. фини овесени ядки в 1 ч.ч. вода, за около 15 минути.
След това прибавяме 1 яйце и зелените компоненти: 2 шепи листа спанак, 1 шепа стръкчета магданоз и около 10 пера пресен лук. Блендираме/пасираме до наситено зелена на цвят гладка консистенция.
Сипваме получената смес в дълбока купа удобна за разбъркване и към нея прибавяме останалите съставки: 1 к.л. сода бикарбонат, 1 с.л. домашен ябълков оцет, 3 щипки млян черен пипер, 1 ч.л. фина хималайска сол, ½ ч.л. кафява захар на кристали – Демерара, 3 щипки кимион и 1 с.л. шарлан (нерафинирано студенопресовано слънчогледово масло).
Разбърквайки с телена бъркалка добавяме пълнозърнестото брашно – около 12 пълни с.л.
Палачинките приготвяме на загрят керамичен тиган (с незалепващо покритие) без мазнина. За всяка разстиламе от сместа с малък черпак, средно голям кръг (около 15 см) със спираловидно движение. Изчакваме по цялата повърхност да се образуват мехурчета и тогава обръщаме, за да изпържим солената палачинка и от другата страна, за 1-2 минутки.
От зелената палачинкова смес се получават около 18 бр. малки палачинки, като всяка нова – готова поставяме под подредената купчинка, а всички похлупваме с капак, за да се запази мекотата им.
Разкошни пухкави спаначени палачинки с пълнозърнесто брашно, които можем да поднесем както за закуска с любимо песто, яйчен пастет или др., така и за един лек обяд – допълнени с картофена салата, зелева салата с майонеза или великденска салата с варени яйца.
Чудно Вкусно!