Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Пролетна баница с лапад и кашкавал

Пролетна баница с лапад и кашкавал

Пролетна баница с лапад и кашкавал5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Щом е баница, няма как да не е хубава, особено щом е с лапад и кашкавал"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 8 фини
  • лапад - 8 - 10 листа
  • спанак - 1 богата шепа листа
  • лобода - 1 шепа листа
  • звездица - 1 връзка, свежи стръкчета
  • маруля - няколко листа
  • пресен лук - около 10 пера
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • моркови - 1 бр., голям
  • кашкавал - 100 г
  • шарлан - за намазване и поливане (слънчогледово масло)
  • За заливката
  • кисело мляко - ½ кофичка
  • яйца - 1 бр.
  • сода - 1 к.л.
  • ябълков оцет - ½ с.л., домашен
  • хималайска сол - 2/3 ч.л.
  • черен пипер - ½ к.л. млян
  • червен пипер - 1 равна ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много вкусна пухкава пролетна баница с лапад и кашкавал, в която включваме зеленините, от които има в изобилие през този сезон.

В дълбока купа сипваме и разбъркваме съставките за зеленчуковата плънка: измити и нарязани 8-10 листа лапад, 1 богата шепа листа спанак, 1 шепа листа лобода, 1 връзка свежи стръкове звездица, няколко листа маруля, 10 пера пресен лук, 1 глава стар лук, 1 скилидка чесън и 1 морков – рендосан.

Намазваме средно голяма тавичка (правоъгълна) с шарлан (слънчогледово масло).

На око разделяме зеленчуковата плънка на 8 части. Върху всяка кора разстиламе равномерно полагаемата част и нагъваме на хармоника.

Подреждаме набръчканите кори една до друга в тавичката и с фина струйка шарлан поливаме повърхността на баницата.

В отделна купа разбъркваме съставките за млечната заливка: половин кофичка кисело мляко, 1 яйце, 1 к.л. сода бикарбонат, половин супена лъжица домашен ябълков оцет, 2/3 ч.л. хималайска сол, ½ к.л. млян черен пипер и 1 равна ч.л. червен пипер.

Равномерно разпределяме заливката върху повърхността на баницата със супена лъжица.

Печем за около 20 минути (според фурната) на 200 градуса, до тъмно златисто.

Поднасяме пухкавата пролетна баница с лапад и кашкавал със свеж таратор. Любима на малки и големи!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: