Начин на приготвяне
Много вкусна пухкава пролетна баница с лапад и кашкавал, в която включваме зеленините, от които има в изобилие през този сезон.
В дълбока купа сипваме и разбъркваме съставките за зеленчуковата плънка: измити и нарязани 8-10 листа лапад, 1 богата шепа листа спанак, 1 шепа листа лобода, 1 връзка свежи стръкове звездица, няколко листа маруля, 10 пера пресен лук, 1 глава стар лук, 1 скилидка чесън и 1 морков – рендосан.
Намазваме средно голяма тавичка (правоъгълна) с шарлан (слънчогледово масло).
На око разделяме зеленчуковата плънка на 8 части. Върху всяка кора разстиламе равномерно полагаемата част и нагъваме на хармоника.
Подреждаме набръчканите кори една до друга в тавичката и с фина струйка шарлан поливаме повърхността на баницата.
В отделна купа разбъркваме съставките за млечната заливка: половин кофичка кисело мляко, 1 яйце, 1 к.л. сода бикарбонат, половин супена лъжица домашен ябълков оцет, 2/3 ч.л. хималайска сол, ½ к.л. млян черен пипер и 1 равна ч.л. червен пипер.
Равномерно разпределяме заливката върху повърхността на баницата със супена лъжица.
Печем за около 20 минути (според фурната) на 200 градуса, до тъмно златисто.
Поднасяме пухкавата пролетна баница с лапад и кашкавал със свеж таратор. Любима на малки и големи!
Чудно Вкусно!