Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Великденски курабийки с типово брашно

Великденски курабийки с типово брашно

Великденски курабийки с типово брашно
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
20

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. малки
  • захар - 180 г
  • мас - 60 мл полуразтопена
  • кисело мляко - 100 г
  • сладко от малини - 1 с.л.
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • амонячна сода - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонова кора - 1 с.л.
  • брашно - 450 - 500 г
  • захар - за поръсване
  • стафиди - за очи
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата със захарта, може и с телена бъркалка. Добавете полуразтопена мас, ванилия и кора от лимон.

В киселото мляко разбъркайте двата вида сода да шупне и прибавете в яйчената смес.

Добавете в млякото и сладко от малини, разбъркайте добре и с брашното замесете средно меко тесто, без да лепне.

Разделете на три части, двата оформете на фитили с дължина 30 см и нарежете на части.

Всяка се оформя на топче, малко по-голямо от орех. Наредете върху хартия за печене.

Последната част разточете на кора, изрежете пиленца, зайчета и също наредете в тавата.

Намажете курабийките с разбит жълтък, поръсете захар и забодете парче от стафиди за очи.

Печете в загрята фурна на 160 градуса до готовност.

Съхранявайте в кутия или покрити с прозрачно фолио, да останат меки.

Великденските курабийки с типово брашно са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: