Начин на приготвяне
Свинският джолан с кост и кожа се измива, пробожда се с остър нож равномерно и се шпикова, като във всеки прорез се слага по половин скилидка чесън и парченце морков.
Прехвърля се в глинен гювеч.
Продуктите за маринатата за свинското се смесват и се втриват хубаво в месото, налива се бирата и водата на дъното на съда внимателно, за да не се отмият подправките от месото.
Течността трябва да покрива поне два пръста от дъното на съда. Може да увеличите или намалите количеството на течността, в зависимост от съда който използвате.
Около джолана се разпределят нарязаните на едро моркови и картофи, подправени със сол, черен пипер и чубрица и клонките пресен розмарин.
Гювечът със свинско се захлупва и капакът му се уплътнява с тесто, приготвено от брашно, малко сол и вода. Слага в долната част на студена фурна и се пече на 150-160 градуса за около 3 часа.
Шпикованият джолан се поднася обезкостен и гарниран с печени картофи и моркови.
Да ви е сладко!