Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с какао и шоколад

Козунак с какао и шоколад

Козунак с какао и шоколад
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
03/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 150 г
  • мая - 20 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • сол - щипка
  • масло - 50 г разтопено
  • олио - 30 мл
  • млечен шоколад - 50
  • брашно - 600 или 700 г
  • сусам - за поръсване
  • жълтък - за намазване 1 бр.
  • какао - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло мляко се натрошава маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.

Разбъркайте и оставете да се активира. Сипете брашното в голяма купа, поръсете с щипка сол и добавете активираната мая.

Разбийте яйцата с останалата захар и прибавете в брашното заедно с 2 ванилии, олио и разтопеното масло.

С брашното се разбърква, докато получите топка меко тесто.

Отделете 1/3, добавете малко какао и омесете с още брашно да се получи равномерен цвят.

С останалото брашно доомесвате голямото топче тесто, като разтягате и сгъвате поне 5 минути.

Двете теста оставете да втасат на топло за 1 час. Оформете 2 бели ленти, сплескайте на лента, наредете парчета шоколад и оформете фитили.

Пригответе и един фитил с какао.

Плетете козунака на плитка, като усуквате всеки фитил, навийте го на охлюв в тавичка.

От тестото с какао се късат малки топчета, оформят се фитили и се връзват на възелчета.

Наредете по стените на тавата и оставете да втаса още 30 минути.

Намажете с разбит жълтък, поръсете сусам и захар.

Печете пухкавия козунак в умерено загрята фурна 170°C до суха клечка.

Извадете и охладете, аз намазах отгоре с карамелен сироп и охладен покрих козунака с какао и шоколад с фолио.

Сладки празници!

От това тесто може да приготвите два малки козунака във форми 20 см или 1 голям.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: