Начин на приготвяне
В топло мляко се натрошава маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.
Разбъркайте и оставете да се активира. Сипете брашното в голяма купа, поръсете с щипка сол и добавете активираната мая.
Разбийте яйцата с останалата захар и прибавете в брашното заедно с 2 ванилии, олио и разтопеното масло.
С брашното се разбърква, докато получите топка меко тесто.
Отделете 1/3, добавете малко какао и омесете с още брашно да се получи равномерен цвят.
С останалото брашно доомесвате голямото топче тесто, като разтягате и сгъвате поне 5 минути.
Двете теста оставете да втасат на топло за 1 час. Оформете 2 бели ленти, сплескайте на лента, наредете парчета шоколад и оформете фитили.
Пригответе и един фитил с какао.
Плетете козунака на плитка, като усуквате всеки фитил, навийте го на охлюв в тавичка.
От тестото с какао се късат малки топчета, оформят се фитили и се връзват на възелчета.
Наредете по стените на тавата и оставете да втаса още 30 минути.
Намажете с разбит жълтък, поръсете сусам и захар.
Печете пухкавия козунак в умерено загрята фурна 170°C до суха клечка.
Извадете и охладете, аз намазах отгоре с карамелен сироп и охладен покрих козунака с какао и шоколад с фолио.
Сладки празници!
От това тесто може да приготвите два малки козунака във форми 20 см или 1 голям.