Начин на приготвяне
От килограм брашно отделете 200 г за домесване и посипване.
Останалото брашно пресейте, добавете бакпулвера и солта, поставете в тенджера и леко загрейте, месете на сухо, за да бъде брашното хладко и сипко.
От литър прясно мляко отделете 200 мл, за да бъде хладко, в него разбийте лъжичка захар и добавете маята, за да се активира. Докато чакате маята, загрейте останалото мляко, в пресятото брашно направете дупчица в центъра и в нея добавете 2 цели яйца, 2 белтъка и 100 мл свинска мас (или олио). Замесете с малко брашно, добавете и малко мляко.
Когато маята се активира (да шупне като пяна на бира, внимавайте да не прокисне, да не бъде прекалено шуплеста), изсипете я в съда с брашното и меко замесете на ръка, долейте ако е нужно още малко мляко, тестото трябва да е меко, разтегливо и когато се вземе в ръце, а не е твърдо и сбито.
Оформете тестото за сръбския сладкиш на голямо топче, трябва да го омесите добре на плота, за да е еластично, месете, докато не започнат да се появяват мехурчета по повърхността. Намажете тестото с мас или олио и оставете покрито на топло, за да втаса. Повторете месенето два пъти.
На второто премесване разделете топчето на четири малки части с приблизително еднакъв размер. Трябва да следите температурата на помещението, в което месите, да е топла. Съда с тестото дръжте на топло, но не и горещо място. Тестото ще е готово за пълнене, чак когато удвои обема си.
Докато тестото втасва, трябва да преварите 200 г захар и 300 мл мляко. Когато заврат, свалете ги от котлона, добавете мака и смесете. Върнете за още малко на котлона, около 5 минути, като непрекъснато бъркате, за да не загори.
Оставете малко да изстине, добавете мармалада и рома, омесете добре.
Набрашнете плота и точилка и започнете да разточвате топчетата. Внимавайте корите да не се скъсат и да не мачкате прекалено много тестото. Намажете кората по цялата повърхност, като трябва да разпределите пълнежа на четири равни части, така че да е еднакво количество за четирите кори.
Навийте на руло всяка кора и поставете в намазнена тава с наложена хартия за печене подмазана с олио.
Оставете наредения сладкиш да втаса още веднъж за кратко, посипете с ваниловата захар и поставете във предварително загрята на 250 градуса фурна. Сладкото руло трябва да удвои обема си при печенето.
Пече се около 40 минути, докато не придобие приятен загар. Желателно е да не отваряте вратата на фурната, докато се пече разкошният щрудел, за да може тестото да не спадне и да не стане жилаво.
Когато сръбският сладкиш щрудел с мак се изпече, извадете от фурната и покрийте с кърпа да се отпусне и да се охлади. Преди да нарежете посипете с пудра захар.