Пай с кестени

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Пай с кестени
Снимка: Ivelina
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Насладете си и вие на този невероятен пай с кестени - ние вече го направихме"

Необходими Продукти

  • За основата
  • кестеново брашно - 300 грама
  • масло - 150 г на парчета, при стайна температура
  • захар - 100 грама
  • мед - 50 грама акациев или кестенов
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • ванилия - 1 пакетче ванилин (или настърганата кора на лимон)
  • бакпулвер - 1 чаена лъжичка
  • за пълнежа
  • рикота - 500 г
  • мед - 80 грама акациев или кестенов
  • портокалова кора - 100 г или лимонова, захаросани (или шоколадови капки)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-класическият италиански пай с кестени и мед за ценители ви предлагам да си приготвите. Бъдете сигурни, че ще го харесат вашите близки хора! Това е безглутенова рецепта.

Като първа подготовка се посветете на пясъчното тесто. Ако имате планетарен миксер, използвайте куката за тесто, а не бъркалката.

Първо поставете яйцата и захарта в купата на миксера и веднага след като сместа се смеси, добавете кестеновото брашно, бакпулвер и ванилиновото саше.

Разбъркайте отново и добавете меда и маслото, нарязани на парчета.

Ако нямате планетарен миксер, продължете, като създадете класически кладенец на плота с кестеново брашно, първо добавете яйцата със захарта, която ще разбиете с помощта на вилица, след това бакпулвер, сашето с ванилин, акациевия мед и накрая маслото на парчета.

И в двата случая месете, докато получите тесто. Ако тестото е твърде меко, добавяйте бяло брашното по малко, докато стане гладко и компактно. Оставете тестото да почива, увито в прозрачно фолио, в хладилник за един час.

Сега пригответе пълнежа за сладкия пай, като смесите рикотата с акациевия мед и портокаловите и лимонови корички или чипса от тъмен шоколад в купа. Оставете да се ароматизира.

След час извадете тестото от хладилника, оставете парче от тесто настрана, което ще ни трябва за декорация, набрашнете работната повърхност и с добре набрашнена точилка разточете тестото, докато достигне дебелина около 5 мм.

Намаслете и набрашнете форма с диаметър 26 см и поставете основата в тавата. Можете квадратна или кръгла форма да ползвате с този размер.

Набодете дъното на пая с помощта на вилица и изсипете пълнежа от рикота вътре.

Създайте класическите ленти тестото, поставете ги върху сладкиша с рикота и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, тестото трябва да стане златисто. Ако желаете, поръсете с ядки.

Веднага след като италианският сладкиш е напълно студен, извадете от формата и сервирайте ! Насладете се на невероятен пай с кестени!

Съвет: при работа кестеновото брашно омеква по-бързо от бялото брашно, поради което с него трябва да се борави възможно най-малко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: