Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Лимецови питки с течна сметана

Лимецови питки с течна сметана

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Лимецови питки с течна сметана
Снимка: Мария Божилова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Сметаната ще направи тези лимецови питки още по-вкусни"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 1 кг
  • прясно мляко - 300 мл
  • течна сметана - 200 мл сладкарска
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче /за 1 кг брашно/
  • яйца - 2 бр.
  • зехтин - 50 мл Pomace + за месене
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава на ситно в малка купа. Залива се с течната сметана.

Разбърква се много добре и се оставя маята да се разтвори. Захар не се прибавя, защото в течната сладкарска сметана има. Брашното се пресява в купата, в която ще се меси.

Прибавя се солта и се разбърква много добре. Яйцата се разбъркват на пяна и се разбъркват с прясното мляко, 50 мл зехтин и лимоновия сок.

Прави се кладенче в брашното, в което се изсипва разтворената мая и прясното мляко.

Замесва се тесто, като по време на месенето не се прибавя брашно, меси се с намазани със зехтин ръце.

Тестото се оставя да втаса, докато удвои обема. Тестото се разделя на 18 части, от които се оформят лимецовите питки. Нареждат се в тава върху хартия за печене.

Всяко топче се оформя с форма за земели.

Лимецовите питки с течна сметана се пекат предварително загрята фурна за 20 мин. на 170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: