Начин на приготвяне
Отцеденият нахут се сипва в каната на чопър. Добавете зехтин, сол и се пасира на пюре.
Сипете го в купа, добавете разбит белтък, може и цяло яйце, но така мазнините ще са повече и трябва да прибавите още оризово брашно.
Прибавете и активираната сода в киселото мляко и оризовото брашно.
Разбърква средно гъста каша, сипвате върху хартия за печене в тавичка за пица с диаметър 24 см.
Печем блата в загрята фурна 180°C около 5-7 минути да стегне и се изважда.
Намажете с лютеница или доматено пюре, разпределете парченца маслини, шунка, поръсете с риган и последно покривате с кашкавал.
Върнете безглутеновата пица във фурната и допечете още 10-12 минути до готовност.
Извадете и сервирайте топла!
Лесна, бърза, без глутен и здравословна пица с блат от нахут!